Un agent al serviciilor secrete ruse care avea asupra sa o valiză în care se afla otravă a ajuns în Cehia în urmă cu trei săptămâni, fiind preluat de la aeroport de o mașină a ambasadei ruse, arată o investigație a publicației Respekt.

Potrivit portalului ceh Respekt, agentul secret avea asupra sa o otravă pe bază de ricin și a fost dus imediat la Ambasada Federației Ruse din Praga.

Serviciile secrete cehe au fost avertizate asupra transportului și au luat decizia să îi pună sub protecție pe primarul din Praga și primarul unui sector al capitalei. Ambii au iritat Rusia în ultima perioadă prin decizii cu o mare putere simbolică.

Astfel, primarul Pragăi, Zdeněk Hřib, a decis să numească dea numele lui Boris Nemțov pieței din fața Ambasadei Rusiei. Nemțov a fost un cunoscut politician de opoziție, una dintre puținele voci critice la adresa lui Vladimir Putin, asasinat în 2015.

La rândul său, primarul de sector Ondřej Kolář a decis demolarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev. Konev a condus forțele Armatei Roșii contra trupelor naziste pe teritoriul Cehoslovaciei în timpul celui de-al doilea războil mondial, dar a jucat un rol major în instaurarea comunismului, în suprimarea revoltei maghiare din 1956 și în construirea Zidului Berlinului, porivit Europa Liberă.

mai mult la   /newsweek.ro/

Lasă un răspuns