Mass-media cehă l-a identificat pe bărbatul despre care spun că este un diplomat rus sub acoperire, care a intrat în țară în urmă cu aproape două luni cu o valiză în care avea şi toxină din seminţe de ricin, ca parte a unui presupus complot care presupunea otrăvirea a trei oficiali din Praga, care au întreprins acțiuni care au deranzat Rusia.

Bărbatul, pe care serviciile de informaţii cehe îl suspectează că ar fi adus toxină din seminţe de ricin la Praga pentru a-l asasina pe primarul din Praga, Zdenec Hrib, precum şi pe alţi doi politicieni, Ondrej Kolar şi Pavel Novotny, este Andrei K., relatează cotidianul ceh Seznam Spravy, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty și Uawire.org.

La 26 aprilie, ziarul Respekt a relatat că un cetăţean rus cu pașaport diplomatic a ajuns în Cehia, având în posesia sa toxină din seminţe de ricin, o temută otravă fără antidot, preferată de asasini. Ziarul a susținut, citând sursele sale, că bărbatul dorea să-l otrăvească pe primarul general al Pragăi Zdenek Hrib, alături de primarii a două districte – Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

Zdenek Hrib a atras mânia Moscovei după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015.

Ondrej Kolar, la rândul său, a sprijinit demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.

maimult la  /www.defenseromania.ro/

Lasă un răspuns