„Libertate pentru Ucraina”. Protest urias la Praga cum nu s-a mai vazut de mult. Cehii isi amintesc de invazia din 1968

0
772

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminica in Piata Wenceslas din Praga pentru a protesta impotriva invaziei Ucrainei si pentru a cere incetarea imediata a violentelor din aceasta tara. Vorbitorii au denuntat agresiunea Rusiei in Ucraina ca fiind un atac nu doar la adresa acestei tari, ci la adresa intregii lumi democratice si a valorilor pe care aceasta se bazeaza.

Cehii, ucrainenii, rusii si alti cetateni straini au stat unul langa altul in Piata Wenceslas scandand „Libertate pentru Ucraina”, „Opriti razboiul” si „Afara cu dictatorul”, anunta Radio Praga.

La demonstratia la care au participat aproximativ 60.000 de persoane, convocata de miscarea „Milioane de momente pentru democratie”.

Reactia la invazia Ucrainei a fost deosebit de puternica in randul cehilor, pentru care aceasta aminteste de invazia din 1968 a Cehoslovaciei. Intreaga scena politica este unita in ceea ce priveste necesitatea de a ajuta tara in orice mod posibil.

Guvernul ceh a facut presiuni pentru cele mai puternice sanctiuni posibile din partea Uniunii Europene, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul de plati SWIFT. De asemenea, a introdus propria sa serie de sanctiuni unilaterale impotriva Rusiei si a declarat ca este gata sa primeasca orice numar de refugiati din Ucraina.

„Libertate pentru Ucraina”. Protest urias la Praga cum nu s-a mai vazut de mult. Cehii isi amintesc de invazia din 1968

Lasă un răspuns