Nonconformistul primar al unui sector din Praga, Pavel Novotny
Nonconformistul primar al unui sector din Praga, Pavel Novotny

Disputa dintre China comunistă și oficialii cehi, pe fondul vizitei în Taiwan a unei delegații conduse de președintele Senatului Cehiei, a trecut la schimburi violente de cuvinte.

Conflictul a pornit de la faptul că ministrul de Externe al Chinei comuniste, Wang Yi, a declarat că Milos Vystricil, președintele Senatului Cehiei, numărul doi în ierrahia acestui stat, “va plăti un preț greu pentru oportunismul său politic și lipsa de viziune“.

Vystricil se află într-o vizită de circa patru zile în Taiwan, în fruntea unei delegații de 90 de persoane.

În replică la atacurile lui Wang Yi, un primar al unui sector (district) din Praga, Pavel Novotny, a postat pe Facebook o scrisoare deschisă în care cere Beijingului să-și ceară scuze pentru amenințările la adresa lui Vystricil. Novotny a scris că ministrul chinez de Externe s-a comportat ca un “clovn nepolitcos și lipsit de maniere“. El a susținut că ministrul de Externe al Cehiei îi împărtășește opiniile, dar nu îndrăznește să le exprime.

Scrisoarea edilului ceh se încheie pe un ton complet nediplomatic: “Să-mi trimteți o copie a scuzelor voastre ca să uit că ați dat-o complet în bară (diplomatic f*ck up). Nu mă supărați (Dont piss me off)“.

sursa :  /newsweek.ro/

Lasă un răspuns