Undeva, in Muntii Banatului, exista un sat de cehi. La Eibenthal auzi cum oamenii te saluta cu „ahoj česky”

0
1518
Silviu Iliuta :

Undeva, in Muntii Banatului, exista un sat de cehi. Cand ajungi in Eibenthal auzi cum oamenii te saluta cu „ahoj česky” si te intrebi daca nu cumva te-ai teleportat in Boemia.

In 1827-1828, in timpul celui de-al doilea val al colonizarii, cateva mii de cehi au fost adusi din Plzen, le-au fost date terenuri pentru case si le-au promis ca nu ii inroleaza in armata. Multi dintre ei au lucrat la o mina, care s-a si inchis intre timp. Scopul era securizarea zonei de frontiera a Imperiului Austriac, iar dupa 1867 a Imperiului Austro-Ungar.
Acum, in Eibenthal au mai ramas 200 de oameni, iar in celelate sate de cehi de langa si mai putini. Ei bine, in acest sat, niste tineri s-au gandit sa faca o berarie in care intra lejer tot satul, Eibenthal.
O data pe an, ei organizeaza un festival la care vin 2000 de oameni, toti din Cehia. Ajung in sat top 10 artisti din Praga si din orasele mari, care se inscriu singuri sa vina sa cante, fara nicio pretentie materiala. Cei care au beraria Eibenthal, organizatorii festivalului, au scris acum cativa ani Cailor Ferate din Cehia, iar acestia trimit special, in fiecare an, un tren pentru cei 2000 de participanti, care se cazeaza la corturile intinse pe deal, la pensiune sau acasa la locanici. Patru zile dureaza festivalul in satul din varful muntelui, e undeva in august, iar anul acesta intentionez sa merg pentru prima data. (ultima poza e de pe net).
De vreo 20 de ani, Guvernul Ceh ajuta satul prin multe proiecte, printre care si scoala Alois Jrasek, clasic al literaturii cehe care a scris despre satele din Clisura Dunării. Sunt si cativa nativi din Cehia care au case de vacanta aici, in care locuiesc vara sau vin in timpul sarbatorii Dansului sub Pom (prin mai), Farsang-ului (sarbatoare a tinerilor cehi) sau a Zilei Recoltei (august). Interesant este ca aici s-a pastrat Nedeea, o importanta sarbatoare bisericeasca din trecut, care acum se mai tine in foarte putine locuri di Cehia.
Locuitorii spun cu mandrie ca satul lor este unul in care nu a fost niciodata nevoie de interventia politiei, iar usile caselor se lasa deschise toata ziua.
Daca ajungi in zona Cazanelor Dunarii, n-ai cum sa nu faci o mica vizita in Cehia din Mehedinti! O sa bei cea mai buna Pilsner la butoi, o sa mananci ciorba de burta ceheasca (n-are nicio legatura cu cea de la noi), skubanky (placinta de cartofi cu usturoi) si hrean, supa de usturoi (Česnečka, senzatie), dolky – un fel de colaci cu branza, cu marmeladă sau cu smantana , knedliky (galuste cu prune, cu marmelada sau cu alte umpluturi). Kofola e o cola organica care bate la vanzari orice bautura racoritoare. Din toamna, beraria va avea o fabricuta pentru marca proprie de bere.
Am gasit aici o Romanie pe care nu o cunosteam si abia astept sa revin.
Multumesc pentru pont: Localm

Lasă un răspuns