Radu Hossu : Jurnalul de pe front (27.10 ora 05.55)

0
263
  • Kiyv. În ultimele zile capitala a fost bombardată cu valuri de drone iraniene Shahed venite dinspre belarus. Doar astăzi am asistat la peste 6 alarme anti-aeriene din cauza acestor atacuri.
  • Contraofensiva Harkiv. Frontul Harkiv în voi denumi de acum înainte Frontul Lugansk, căci Armata Ucraineană a intrat deja destul de adânc în Lugansk Oblast (vedeți linia portocalie de demarcație de până in dreptul Makiivkăi). Svatove este ținta următoare, un GLOC (Ground Line of Communication – evidențiate cu verde) extrem de important pentru susținsținere liniei frontului Svatove-Kreminna. Contraofensiva Lugansk a început de ceva timp, însă de doar 24 de ore a început asaltul spre Svatove (înconjurat cu roșu și fiind ținta nr. 1)
  • Frontul Lugansk. Kreminna (înconjurată cu roșu și fiind desemnată nr. 2), este ultima linie defensivă înainte de aglomerația urbană Runbjine-Lysychansk-Severodonetsk (înconjurate pe hartă cu verde punctat), care sunt practic centrele cele mai importante, după Lugansk (capitala Oblastului) pentru ruși. Asaltul asupra Kreminnei a început și el în ultimele zile și va dura, depinzând de tactica aleasă de Armata Ucraineană (clește sau atac frontal).
  • Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Soledar-Bakhmut. Sunt 12 zile de la ultimul rezumat, de când am contrazis analiștii, când am spus că Bakhmut nu este absolut DELOC în controlul rușilor. Din fericire am avut dreptate. Din păcate, situația umanitară este la limita extrem de gravă.
    De luni de zile Bakhmut este atacat, în principal de trupele mercenarilor Wagner, câteva mii dintre ei (spun surse!!!) găsindu-și sfârșitul în apropierea orașului.
  • Bătalia pentru Donbas. Situația generală. Armata Ucraineană a reușit să respingă sutele de atacuri din ultimele luni pe linia de apărare expusă mai sus, iar astfel, consider că obiectivul lui Putin, de a cuceri Donbas-ul în 1 iunie, 15 iunie, 1 iulie, 15 iulie, 15 septembrie, 15 octombrie, nu a fost îndeplinit, iar asta înseamnă clar o înfrângere. Prin definiție și deducere logică, Bătălia pentru Donbas, Faza I, este o evidentă victorie a Armatei Ucrainene.
  • Axa Sud. Este axa căreia i-am dat cea mai puțină importanță în acest rezumat, din lipsă de capacitate de a înțelege ultimele mișcări, însă comparând hărțile de acum două săptămâni cu cea de ieri, Armata Ucraineană face avansuri spre Tokmak. Sper ca ipoteza mea, de strapungere, și astfel izolare a trupelor ruse la est de axa Zaroporojie-Tokmak-Melitopol să fie izolate de trupele din vest (Concentrarea Herson și Insula Crimeea) și astfel, să ducă la accelerarea prăbușirii frontului Herson.
  • Contraofensiva Herson. Insula Herson (zona de pe malul vestic al Niprului): Acum 12 zile spuneam că Mylove este penultima linie de apărare, Beryslav fiind ultima pe axa de atac ucraineană nord est și est (care acum fac joncțiunea). Infrastructura militară din Mylove este lovită de artileria și aviația Ucraineană, însă în ultimele 24 de ore sunt bucuros să vă anunț că inclusiv în zona Beryslove, Armata Ucraineană a distrus mai multe centre militare și depozite de muniție.

rușii din această zonă nu au cum să fie alimentați cu echipament și soldați din concentrarea Herson Sud (malul estic al Niprului, 30.000 de ruși aduși din frontul Izium-Kupyansk acum 2 luni) căci podurile sunt bombardate de Armata Ucraineană și convoaiele ruse sunt decimate. Astfel, fiecare depozit de armament distrus de pe „Insula Herson” ne apropie de asaltul final asupra orașului Herson.

  1. Legendă hartă:

– Nr. 1: Svatove. Prima țintă pentru Armata Ucraineană.
– Nr. 2: Kreminna. A doua țintă, însă una chiar mai importantă pentru economia acestui front, căci eliberarea Kreminnei, ar duce spre înconcjurarea sau eliberarea concentrării de mai jos…
– încercuirea verde: concentrarea urbană strategică din Lugansk, Rubjine-Lydychansk-Severodonetsk.
– Nr. 3: Starobilsk. Nod central pentru GLOC-urile rusești care alimentează secundar frontul Lugansk, din Voronets (rusia) și nordul Rosotov on Don Oblast (rusia).
– linii verzi: GLOC-uri rusești care alimentează cu echipament și militari frontul Lugansk și punctele strategicd ale armatei ruse.
– săgeți albastre: direcțiile de atac ale Armatei Ucrainene.
– Linia portocalie: Delimitarea Lugansk Oblast în est.
– Linia roșie: Delimitarea Donbasului în est.
– „H”: Harkiv Oblast.
2. În ultimele 12 zile, rușii nu au reușit să înainteze aproape deloc, pe nicio zonă a frontului, care are o lungime de aproape două ori mai mare decât linia dreaptă dintre cel mai estic și cel mai vestic punct din România. Asta ca să vă faceți o idee cu ceea ce se luptă și ca suprafață, Ucraina, buturuga mică, care demonstrează că de fapt este uriașă.
În schimb, Armata Ucraineană a reușit să elibereze zeci și zeci de localități pe toate cele 3 fronturi: Contraofensiva Harkiv, Herson și pe Axa Sud.
Bakhmutul rezistă eroic, însă dezastrul umanitar depășește orice imaginație. Sunt pur și simplu oameni care mor de foamne în acest moment, în timp ce dumneavoastră citiți aceste rânduri, iar asta nu mă face decât să consider că este obligatoriu ca măcar eu cu un convoi umanitar (nu vă faceți griji, știm cum să facem asta într-o minimă siguranță) să ajungem acolo în următoarele zile, așa cum i-am promis ultima dată Irinei, șefa centrului de colectare ajutoare.
3. Noua retorică a propagandei ruse este pace: nu o spune rusia. O spune rusia prin id*oți utili sau prin colaboratori bine plătiți în vest. Am spus-o și o repet, într-o metaforă simplă:
După ce ai venit în casa mea, mi-ai împușcat mama în cap și mi-ai luat ilegal sufrageria și bucătăria, îmi spui că putem cădea la pace, altfel îmi vei ucide și fiica și soția. Eu refuz să cred că orice om sănătos la cap ar accepta orice fel de înțelegere cu un astfel de ter0rist. De ce să îl cred pe Putin?
A spus acum câțiva ani ani că recunoaște teritoriul Ucrainei, apoi a anexat ilegal Crimeea și a invadat Donbasul susținând „separatiștii” din Lugansk și Donetsk.
A spus că nu au fost trupe rusești, cei ce erau denumiți omuleții verzi, apoi, la 6 luni după a spus răspicat că „da, rusia a fost în spatele operațiunii”.
A spus pe 23 februarie că nu va invada Ucraina. Pe 24 a făcut-o.
De ce aș crede că și dacă aș face pace cu un asemenea ter0rist, nu-mi va viola și ucide fata pentru încă o cameră din casă și apoi îmi va viola și ucide și soția pentru restul casei, ca să fie sigur că eu nu mai am unde sta? Nu. Cu ter0riștii nu se negociază. Iar despre amenințarea nucleară am explicat de nenumărate ori cum că da, există o posibilitate, nu o neg, însă neg probabilitatea ei.
Cu ajutorul nostru, cu ajutorul guvernelor noastre. Cu presiunea noastră (de aia vă rog să distribuiți anumite postări care demitizează propaganda putinistă preluată de „iubitorii de pace” idi0ți utili ai lui Putin) față de guvern. Cu ajutorul vostru financiar (fiecare 5 lei contează), nu ajutăm doar Ucraina. Ci ajutăm lupta dintre civilizație și barbarie. Lupta dintre cele două lumi, în care valorile Cartei Drepturilor Omului contează versus lumea lui Putin, în care oamenii sunt masă de manevră sau carne de tun.
La lumea lui Putin visează toți ceilalți dictatori. Dacă el învinge, atunci puterea armelor va fi mai mare decât cea a regulilor internaționale, ceea ce ne va afecta pe absolut fiecare în parte. Și ne va afecta nu doar azi, ci pentru foarte mult timp. Suntem la un moment de cotitură în civilizația umană sau cel puțin vestică, europeană. Este momentul nostru de alegere! Să alegem și să acționăm înțelept!
Slava Ukraini!

Lasă un răspuns