Aprobarea de către țările europene a candidaturii Laurei Codruța Kövesi la postul nou-înființat de procuror european anti-fraudă a fost reflectată pe larg în presa din Cehia și Slovacia, două țări marcate în ultimii ani de scandaluri de corupție la nivel înalt.

În Cehia, subiectul care domină de mai multe luni actualitatea politică internă este bănuiala că premierul Andrej Babis, proprietarul de facto al unui imperiu economic, a abuzat de subvențiile europene ca să-și construiască un fel de fermă de agrement numită „Cuibul berzei”.

În prezent, urmărirea penală a lui Babis este suspendată în urma deciziei procurorului de caz, dar ar putea fi reluată. Ancheta a fost realizată inclusiv pe baza unor date ale biroului anti-fraudă al UE, OLAF. El a sugerat că Babis ar fi greșit, dar constatarea are rol consultativ, iar ancheta cehească, cel puțin în faza actuală, o dezminte.

Un portal de știri și comentarii cehesc, Forum24, se întreabă retoric într-un articol despre numirea Laurei Codruța Kövesi în postul european dacă asta nu cumva „îi dă fiori” lui Babis. Autorul, Jan Jandourek, spune că românca este „spaima politicienilor corupți români”, iar în noua calitate va putea porni dosare penale pentru abuzarea de fonduri europene.

mai mult la :  romania.europalibera.org

Lasă un răspuns